Echipa mobila ca model de interventie in ajutorul persoanelor adulte fara adapost din Bucuresti a implinit 5 ani in 2007.
Ea a fost lansata in decembrie 2002, iar primul an de activitate a fost 2003. Proiectul pilot initiat de Medicins Sans Frontieres (MSF) s-a derulat initial sub forma unei echipe de seara formate din asistent medical-sofer (Marius Vasile-vedeti foto), asistent social (Eugen Lucan) si un profesionist prin rotatie din cadrul cabinetului socio-medical si s-a dezvoltat in acesti 5 ani (2003-2007) in structura SAMUSOCIAL in 4 echipe mobile:
• 1 Echipa de zi – asistent social, medic, sofer, 2 zile pe saptamana ziua
• 2 Echipe de noapte -2 asistenti sociali, 2 medici, 2 soferi, 5 zile pe saptamana noaptea
• 1 Echipa pentru cazuri psihiatrice -1 medic psihiatru, 1 psiholog, 1 sofer-3 zile pe saptamana ziua si seara
Contextul economic si social romanesc a condus la acutizarea fenomenului persoanelor adulte fara adapost. Principalii factori care influenteaza cresterea acestei situatii sunt:
• Integrarea in UE care a condus la raportarea cheltuielilor de chirie si de intretinere la moneda EURO ceea ce a determinat incapacitatea persoanelor foarte sarace de a face fata cresterii preturilor pentru cheltuielile de chirie si pentru produsele de baza.
• Cresterea chetuielilor pentru achizitionarea unei locuinte si implicit cresterea chiriilor in Bucuresti (ele fiind mai mari decat de exemplu la Athena-Grecia), multi chriasi nemaiputand sa faca fata cheltuielilor foarte mari in raport cu veniturile;
• Legea reimproprietaririi fostilor proprietari care a determinat ca fostii chiriasi ai „caselor nationalizate” sa fie evacuati odata cu implinirea termennelor de gratie de 5 ani pe care legea le preconiozeaza;
• Absenta „locuintelor sociale”. Exista totusi unele consilii locale care au dezvoltat un sitem de sprijin gen „chirii sociale”, dar acesta functioneaza destul de greu deoarece proprietarii evita sa inregistreze contractul de inchiriere la organele fiscale.
• Actiunea de „Igienizare/Salubrizare” a unor terenuri ale „domeniului public” (ex: campul de la Vacaresti) a condus la distrugerea unor adaposturi improvizate si a bunurilor PAFA si a determinat declansarea unor noi situatii de „criza” in randul unor grupuri de beneficiari care improvizasera solutii „de lunga durata” de locuit pentru ei si familiile lor.
• Securizarea tot mai multor blocuri de locuit cu „interfoane” a condus la orientarea PAFA catre alte locuri de adapostire temporara in camp, piete sau gari.
• Dezvoltarea economica a condus la distrugerea unor adaposturi improvizate de lunga durata si reorientarea beneficiarilor catre alte zone de adapostire;(vezi conducetele de caldura mari din sectorul 6, Steaua, etc. ex: coltul din preajma noului cartier Brancusi unde langa tevile de caldura se afla un nou dealer auto FIAT)
In aceste conditii Echipele Mobile de asistenta comunitara vor promova in continuare acest model de incluziune sociala prin servicii medico-psiho-sociale realizate in comunitate.
Autor: Eugen LUCAN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu