duminică, 16 martie 2008

Comitetul Economic si Social European (CESE)

CESE este un organ consultativ al Uniunii Europene. Înfiinţat în 1957, acesta are rol consultativ pe lângă instituţiile europene mari (Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene, Parlamentul European). Consilierea o realizăm prin avize privind propunerile legislative ale UE şi, de asemenea, elaborăm şi avize din proprie iniţiativă privind teme care, în opinia noastră, ar trebui abordate. Unul din rolurile noastre principale este de a asigura „o punte” între instituţiile UE şi ceea ce numim „societate civilă organizată”. Ajutăm la promovarea rolului organizaţiilor societăţii civile prin instituirea unui dialog structurat cu aceste grupuri din statele membre europene şi din alte ţări din întreaga lume.
Membrii noştri reprezintă o largă varietate de interese economice, sociale şi culturale din ţările lor. Activitatea lor este împărţită în trei grupuri: Angajatori, Salariaţi şi Activităţi Diverse (de exemplu producători agricoli, consumatori, activişti ecologişti, activişti pentru drepturile familiei, organizaţii neguvernamentale etc.). Acesta este modul în care membrii CESE realizează puntea între UE şi organizaţiile societăţii civile din statele membre.

2 comentarii:

NICOSMail spunea...

Din fericire acesta este singurul lucru bun realizat, ca din echipa reprezentantilor societatii civile in CES Romania, voi ne reprezentati in CESE. Dar ce facem cu CES Romania, acum cand legi ce constituie prioritate nationala (cum este Legea invatamantului preuniversitar, universitar si altele) vor fi aprobate fara a avea GIR-ul reprezentantilor societatii civile CES Romania (asa cum am fost alesi). Consider ca este de datoria noastra morala sa incepem demersurile necesare pentru validarea in CES. Voi pregati pentru inceput un comunicat de presa privind indiferenta clasei politice fata de reprezentantii societatii civile in Romania si voi continua cu alte demersuri dupa ce voi avea siguanta ca sunt in asetiment cu colegii nostri alesi in CES care stau inca linistiti pe tusa sucCES-ului.

Eugen Lucan spunea...

Miercuri voi pregati si un domeniu CES-ONG care va evidentia releventa secotorului neguvernamental in societatea romaneasca !