luni, 14 iulie 2008

DISCRIMINAREA DIRECTA INSTITUTIONALA ...sau MAINE POTI FI CHIAR .... TU ...

Orice abuz este ca un bumerang. Chiar si la adresa unei minoritati el tot DISCRIMINARE se numeste. Pentru a justifica amprentarea cetatenilor romi, guvernul italian isi sacrifica chiar proprii cetateni extinzand decizia la nivelul maselor. Parlamentul Europei a luat atitudine, politicieni europeni si italieni isi trimit prin scrisori in semn de protest amprentele lui Berllusconi, sau arata cu degetul ... AMPRENTAT catre guvernul de la Roma. In acesta nebunie in care unii respecta si altii nu respecta valorile UE ne mai intrebam DE CE IRLANDEZII AU VOTAT NU...
Eu cred ca si in politica se pastreaza principiile simple, e ceea ce gandesc ca om si ca profesionist, CE SEMENI ACEEA CULEGI...ori nu poti semana abuzuri si discriminare si sa culegi ... intelegere si pace la nivel european ...
Viata bate filmul si experientele la care e supusa Europa ne arata cum reactionam de fapt in fata dificultatilor sau mai bine zic CUM SUNTEM CU ADEVARAT...ca cetateni europeni...si poate ca politicieni...ACESTA ESTE TESTUL POLITICIENILOR DE MATURITATE EUROPEANA. ACEASTA ESTE PROBA CARE VALIDEAZA SAU NU CONSTRUCTIA EUROPEANA.
Englezii aveau o vorba DACA VREI SA CUNOSTI ESENTA, CULOAREA SI AROMA UNUI CEAI (OM) PUNE-L IN APA FIERBINTE (SITUATII DIFICILE DE VIATA)... Gandind simplu putem evalua situatia corect...
Europa in fata ratificarii Tratatului de la Lisabona isi va decanta adevaratele valori in fata dusurilor fierbinti ale iraldezilor si comunitatilor roma ... Pentru ca asa cum nu poti semana scaiete si sa culegi banane, nu poti semana compromisuri si discriminare si sa rezulte pace si armonie la nivel european ... E aberant sa crezi ca poti semana INTOLERANTA si vei obtine TOLERANTA sau pace;... SI PACEA E PRINCIPALA VALOARE EUROPEANA...
....DAR DEPINDE DE NOI SA NE DAM SEAMA CE TREBUIE SA FACEM CU ADEVARAT PENTRU A O OBTINE ...
Si daca vrei sa stai in continuare pasiv gandeste-te ca ... MAINE POTI FI CHIAR TU...
Altfel vei avea si tu degetele ... AMPRENTATE ... si iti vei aduce aminte de un basm ce candva ... a fost realitate .... A FOST ODATA ... prezumtia de nevinovatie ... care era LEGE ...
Amandamentul propus de mine in grupul SOC 263 e mult mai actual, si a fost redactata inaintea rezolutiei PE
Se completeaza cap. Recomandari punct a) cu urmatorul text:
Cetatenii statelor membre si simultan membrii ai diferitelot minoritati incluzand etnia roma, trebuie in mod real sa se bucure de aceleasi drepturi si privilegii in interiorul Uniunii Europene ca orice cetatean european. Derogarile de la aceste principii pot reprezenta forme grave de discriminare, uneori chiar forme de dicriminare institutionala.
Justificare:In realitate exista situatii in EU in care drepturile minoritatilor roma nu sunt respectate. Toccmai de acceea este bine sa se intareasca punctul a).Articolul 13 TEC angajeaza UE in combaterea discriminarii pe motive sexuale, rasiale sau de origine etnica, religioase sau de credinta, de dizabilitate, de varsta sau orientare sexuala, in toate domeniile aflate de competenta sa. Tratatul de la Lisabona face din discriminare un scop specific al UE.
Deasemenea: Directiva 38 a UE prevede libera circulatie a persoanelor ca pe un principiu fundamental. Nici o lege nationala nu ar trebui sa contrazica aceste prevederi.
Aveti mai jos si ce spune PE, ce rezolutie si ce inseamna sa ai valori europene
In urma depunerii a patru intrebari orale adresate Comisiei Europene din partea a patru grupuri politice (PSE, ALDE, Grupul Verzilor/ALE, GUE/NGL), pe 7 iulie, deputatii europeni au adoptat in 10 iulie, o rezolutie referitoare la recensamantul persoanelor de etnie roma din Italia pe criteriul apartenentei etnice. Parlamentul European solicita autoritatilor italiene sa nu colecteze amprentele digitale si o mai buna integrare a romilor la nivel european.
Parlamentul European a adoptat cu 336 voturi pentru, 220 impotriva si 77 abtineri rezolutia propusa de PSE, ALDE, Verzi/EFA si GUE/NGL in urma recentelor masuri adoptate de guvernul italian.
Potrivit europarlamentarului Adina Valean, "Singurul grup politic ce se opune acestei rezolutii este PPE. Nu este prima data cand PPE se opune unor proceduri ce afecteaza guvernul italian, cunoscuta fiind afiliatia acestui grup cu guvernul de la Roma."
Parlamentul European indeamna autoritatile italiene sa nu colecteze amprentele digitale ale romilor, inclusiv ale minorilor, si sa nu utilizeze amprentele deja colectate, in asteptarea evaluarii anuntate de catre Comisie a masurilor propuse, deoarece acest demers ar constitui in mod clar un act de discriminare directa pe criterii de rasa si origine etnica, interzis de articolul 14 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si, mai mult decat atat, un act de discriminare intre cetatenii Uniunii Europene de origine roma sau nomazi si ceilalti cetateni, carora nu li se cere sa se supuna unor astfel de proceduri.
Drepturile copiilor
Este considerat inadmisibil faptul ca se incalca, cu invocarea obiectivului protejarii copiilor, drepturile lor fundamentale si ca acestia sunt tratati drept infractori, precum si preocuparile exprimate de Consiliul Europei si de numeroase alte organizatii neguvernamentale si comunitati religioase.
Deputatii invita statele membre sa intervina cu fermitate in favoarea minorilor neinsotiti care ar putea fi exploatati, oricare ar fi etnia si nationalitatea acestora. In cazurile in care identificarea acestora ar fi utila in acest sens, invita statele membre sa-i identifice prin proceduri ordinare si nediscriminatorii, respectand pe deplin toate garantiile si protectiile juridice.
Condamnarea rasismului si a discriminarii
Deputatii europeni condamna in modul cel mai ferm si fara echivoc toate formele de rasism si discriminare la adresa romilor si a altor grupuri considerate drept „tigani.” Politicile care accentueaza fenomenul de excluziune nu vor fi niciodata eficiente in combaterea criminalitatii si nu vor contribui la prevenirea acesteia si la crearea unui climat de siguranta
Statele membre sunt invitate sa isi revizuiasca si sa abroge legile si politicile care discrimineaza persoanele de etnie roma pe criterii de rasa si origine etnica, direct sau indirect, si invita Consiliul si Comisia sa monitorizeze aplicarea, de catre statele membre, a tratatelor si directivelor UE privind masurile de combatere a discriminarii si libera circulatie pentru a asigura punerea in aplicare consecventa si integrala a acestora, iar, in caz contrar, sa ia masurile care se impun.
Parlamentul invita Comisia sa efectueze o evaluare atenta a masurilor legislative si executive adoptate de Guvernul Italiei in scopul verificarii compatibilitatii acestora cu Tratatele Uniunii Europene si dreptul comunitar.
Interventii ale deputatilor europeni
Adina-Ioana Valean (ALDE) considera ca, incepand cu anul trecut, Italia a initiat "masuri de securitate disproportionate si socante."
"Este momentul sa vedem Consiliul si Comisia luand masuri concrete pentru a determina Italia sa se alinieze legilor si valorilor europene. Avem nevoie de o evaluare a implementarii directivei UE anti-discriminare, cat si a celei privind libera circulatie. Trebuie sa intensificam abordarea integrata si implementarea Strategiei UE pentru romi. De asemenea trebuie sa numim un comisar european insarcinat cu problemele romilor."
Europarlamentarul Magor Csibi cere insistent oprirea oricaror actiuni de discriminare a romilor din Italia Europarlamentarul roman Magor Csibi se numara printre initiatorii motiunii din partea grupului liberalilor europeni alaturi de Viktoria Mohacsi, Marco Cappato, Sarah Ludford si Metin Kazak. Motiunea condamna practicile discriminatorii ale autoritatilor italiene si cere Consiliului si Comisiei Europene luarea de masuri concrete pentru a determina Italia sa se alinieze legilor si valorilor europene. „In cazul celor 10 milioane de romi din Europa avem nevoie de politici de incluziune si nu de excludere, de integrare si nu de marginalizare. Iar amprentarea pe criterii de rasa, etnie sau nationalitate este o masura de stigmatizare ce incalca principiile si valorile care au constituit fundamentul constructiei europene.” a declarat Magor Csibi.
Renate Weber (ALDE) a spus: "In ciuda faptului ca PPE si extremistii din Parlamentul European au cerut o amanare a votului privind aceasta rezolutie, plenul PE nu a aprobat aceasta solicitare si a votat favorabil textul rezolutiei, inclusiv cu amendamentul propus de mine, potrivit caruia acest tip de amprentare, a tuturor membrilor comunitatii roma, reprezinta o forma de discriminare directa".
Roberta Anastase (PPE-DE)
a sustinut ca masurile nationale cu privire la populatia roma trebuie sa fie orientate spre integrare sociala, non-discriminare si respect al demnitatii umane, mai ales in cazul minorilor. "Aceasta abordare a fost aplicata in Romania si trebuie extinsa si la situatia din celelalte State-membre", a declarat Roberta Anastase. Ea a mai solicitat
Uniunii Europene sa elaboreze o strategie coerenta de integrare sociala a romilor la nivel european, tinand cont de particularitatile culturale ale acestora.
Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a reliefat ca autoritatile romane au elaborat o strategie de integrare a minoritatii roma, aprobata si urmarita de Comisia Europeana. Strategia cuprinde o serie de actiuni, in special in domeniul educatiei si al accesului pe piata muncii, respectand in totalitate standardele europene.
"Ceea ce s-a cerut Romaniei trebuie sa se ceara acum oricarui alt stat membru: programe de integrare coerente bazate pe principiile europene. Aceste programe trebuie sa evite cu desavarsire actiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a guvernului italian de amprentare sau actiuni in forta care pot aduce prejudicii cetatenilor corecti."
Socialistii romani i-au acuzat intr-un comunicat pe europarlamentarii PD-L, afiliati PPE, ca au fost tacuti in aceste zile, pentru a nu supara familia politica europeana. Ei au mai aratat ca este important si faptul ca „o parte dintre romani au votat pentru oameni dintr-o familie politica cu vederi nedemocratice, ostila minoritatilor dar si intereselor Romaniei.”
Dezbaterea parlamentara din 7 iulie 2008
Monica Frassoni (Grupul Verzilor/ALE, Italia) a subliniat ca in Europa nu trebuie sa existe loc pentru aceste "contabilizari etnice", iar criminalizarea grupurilor etnice roma si sinti nu mai poate continua astfel. Europarlamentarul a apreciat ca masurile recente ale guvernului italian sunt "politici crude si ieftine."
Jan Marinus Wiersma (PSE, Olanda) a considerat ca "acest mod de a proceda a guvernului italian este inacceptabil" si ca nu exista "nici o justificare pentru amprentarea copiilor." Comisiei Europene i se solicita sa verifice masurile initiate de autoritatile italiene "nu doar in conformitate cu influentele politice ci si cu prevederile tratatelor europene".
Avand in vigoare ca romii sunt o minoritate speciala in Europa si multi cetateni romi au devenit de curand cetateni ai Uniunii, este nevoie de politici integrate prin care sa se combata izolarea sociala. Prin discriminare nu se poate rezolva situatia romilor, a concluzionat J.M. Wiersma
Victoria Mohácsi (ALDE,Ungaria) solicita ca Italia sa fie sanctionata. Problema romilor are nevoie de o solutie foarte concreta, si anume una europeana. Potrivit eurodeputatului, segregatia din scoli reprezinta o forma de discriminare, si, din pacate, directiva UE in materie nu stipuleaza ca segregatia in scoala este un sinonim pentru discriminare.
Comisia Europeana
Potrivit comisarului european Vladimir Spidla, Comisia a constatat cu nemultumire, din presa, ca autoritatile italiene au initiat prelevarea de amprente ale romilor. Comisia Europeana a solicitat informatii suplimentare autoritatilor italiene legate de masurile luate si cadrul legal al acestora si si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile italiene odata ce sunt cunoscute caracterul si consecintele acestor masuri. In acest sens, Comisia Europeana a solicitat un document suplimentar din partea autoritatilor italiene cu privire la scopul si amploarea acestei baze de date. Se asteapta din partea autoritatilor de la Roma sa elaboreze pana la sfarsitul lunii iulie a unui raport complet privind aceasta problematica.
Oficialul european a subliniat ca Comisia Europeana este constienta de tensiunile sociale cu care se confrunta Italia in aceasta perioada, dar atrage atentia ca excluziunea sociala duce la aceste tensiuni. Statele membre si Comisia trebuie sa colaboreze pentru a garanta o coordonare mai buna, a concluzionat Vladimir Spidla.
Strategie UE pentru romi
Consiliul si Comisia ar trebui sa consolideze intr-o mai mare masura politicile comunitare privind persoanele de etnie roma, prin lansarea unei strategii a UE pentru romi destinata sustinerii si promovarii actiunilor si proiectelor initiate de statele membre si de ONG-uri, avand drept obiectiv integrarea si incluziunea romilor, in special a copiilor romi.
In acest context se subliniaza importanta elaborarii de strategii la nivelul UE si la cel national, profitand pe deplin de oportunitatile oferite de fondurile UE, in scopul abolirii segregarii romilor in invatamant, al asigurarii accesului egal la un invatamant de calitate pentru copii romi (participarea la sistemul general de invatamant, lansarea unor programe speciale de burse si formare), al asigurarii si imbunatatirii accesului romilor pe pietele de munca, al asigurarii accesului egal la servicii medicale si ajutoare sociale, al combaterii practicilor discriminatorii in atribuirea locuintelor si al cresterii ratei de participare a romilor la viata sociala, economica, culturala si politica.
In final este salutata initiativa Comisiei de a crea un grup de lucru anti-discriminare compus din reprezentanti ai tuturor statelor membre si solicita asocierea comisiei competente a Parlamentului European si asigurarea accesului deplin al acesteia la activitatea grupului de lucru; invita comisia competenta sa stabileasca un dialog cu parlamentele nationale ale statelor membre pe marginea acestei problematici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de acord cu masura de a-i pedepsi pe tzigani exact asa cum merita Dle Lucan. Un neam de infractori si combinatori periculosi...
Sa facem un stat in Sahara unde sa-i mutam pe toti... si inca un stat vecin cu tziganii, cel al evreilor culesi de prin toata lumea si trimisi acolo... ca au umplut lumea de lichele periculoase astea doua natzii...
Si desi nu pare la prima vedere, evreii si tziganii vorbesc aceeasi limba

Anonim spunea...

Subscriu opiniei de mai sus :
IDENTIFICATI, AMPRENTATI si tinuti din scurt,
ca altfel ne fac tara de rusine.

... Sau poate are cineva impresia ca sunt trimis in misiune diplomatica de imbunatatire a imaginiei romaniei, si sunt cu vre-un fel de imunitate, ... poate daca ne asteptam la rezultate de genul celor din Viena, cind cu lebedele.