vineri, 17 octombrie 2008

EcoSatul, viziune sustenAbila pentru viitor

Asociatia ANGEL doreste sa aduca in atentia societatii civile un model de bune practici cu privire la dezvoltarea rurala sutenabila. Comunitatile Eco-Village se dezvolta in tarile occidentale si se bazeaza pe o abordare integrala, holistica si coerenta a principiilor ecologice, social-economice si cultural-spirituale.

EcoSatele se intenţioneaza a fi comunităţi sustenabile social, economic si ecologic
. Unele se intenţionează a avea o populaţie de 50-150 de persoane pentru ca acest număr este considerat a fi un număr maxim conform cercetărilor sociologice si antropologice. Ecosate mai mari, de până la 2.000 de persoane, sunt reţele de comunităţi mai mici pentru a crea un model de ecosat care să permită reţelelor sociale dintr-un domeniu mai vast să aibă fundament. Anumite ecosate au crescut prin alăturarea altora, nu neapărat prin membri, ci stabilindu-se la periferia unui ecosat şi participând efectiv la comunitatea sa (vezi ca exemplu ww.Findhorn.com).
Membrii unui ecosat sunt uniţi prin intentii si valori comune ecologice, social-economice şi cultural-spirituale. Un ecosat este desori compus din oameni care au ales o alternativă pentru sistemele centralizate de furnizare de energie electrică, apă şi canalizare.

Mulţi consideră că distrugerea formelor tradiţionale de comunitate, stilurile de viaţă de consum, distrugerea habitatului natural, extinderea urbană, "fermele fabrică/corporatii" şi supra-încrederea în rezervele de combustibili fosili sunt tendinţe care trebuie modificate pentru a evita dezastrul ecologic. Ei consideră comunităţile mici cu impact ecologic minimal ca o alternativă. Cu toate acestea, asemenea comunităţi cooperează deseori cu satele mai mari (comune) în reţele de sine stătătoare.
Acest model de acţiune colectivă este similar cu cel al celor zece mii de sate care sprijină comerţul corect de bunuri în lumea largă.

Niciun comentariu: