luni, 27 septembrie 2010

Rezoluţia Comitetului Economic şi Social European cu privire la situaţia comunităţii Roma în Uniunea Europeană

Rezoluţia Comitetului Economic şi Social European

cu privire la situaţia comunităţii Roma

în Uniunea Europeană

  1. Comitetul condamnă cu putere acţiunile discriminatorii împotriva comunităţii Roma sau a altor grupuri minoritare etnice. CESE s-a străduit totdeauna sa apere drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor care trăiesc in Uniunea Europeană şi se opune tuturor formelor de discriminare asupra minorităţilor naţionale, precum şi rasismului şi xenofobiei. Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a întărit cadrul politic şi de reglementare ale unor asemenea eforturi şi instrumentele de implementare ale acestora.
  2. Mai mult, Comitetul a susţinut totdeauna cu putere pe toţi cetăţenii Uniunii şi pe familiile lor în demersurile lor de a se muta şi de a locui liber, conform cu legile UE.
  3. Comitetul a solicitat cu tărie politici active de incluziune socială în favoarea minorităţilor şi emigranţilor, în particular ale comunităţii Roma.
  4. În plus, CESE doreşte să-ţi exprime angajamentul faţă de principiul statului de drept, conform căruia responsabilitatea oricărei acţiuni, inclusiv a posibilelor acte criminale, trebuie să fie întotdeauna o responsabilitate individuală.
  5. Comitetul, conştient că problemele asociate cu integrarea minorităţii Roma sunt în principal o problemă care priveşte Statele Membre, cu toate acestea, accentuează responsabilitatea UE conform noului tratat şi necesitatea de a căuta un răspuns la nivel UE, atât pentru a ţine cont de circumstanţele specifice ale populaţiei Roma cât şi pentru a asigura tratamentul egal pe întreg teritoriu UE.
  6. Comitetul pledează în mod activ pentru integrarea economică şi socială a populaţiei Roma, precum şi a altor minorităţi şi emigranţi, şi propune instituţiilor UE stabilirea unei strategii cuprinzătoare credibilă în Statele Membre pentru genera o reală integrare bazată pe drepturile şi obligaţiilor comune ale tuturor cetăţenilor UE. Asemenea strategie trebuie construită în mod participativ implicând comunităţile Roma şi trebuie să fie susţinută de finanţări consistente corespunzătoare provocărilor majore care există.

Sursa

http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.news.10891

Niciun comentariu: