vineri, 6 iunie 2008

Leonard Orban despre relatiile italo-romane: S-a produs o ruptura intre noi

Emigrantii romani din Italia porduc 1% din produsul intern brut al Italiei. Printre ei se afla si cetateni europeni de etnie roma. Exista un conflict deschis in Italia intre comunitatile roma provenite din Romania si autoritatile italiene. Este acesta inceputul unei forme de DISCRIMINARE INSTITUTIONALA LA NIVEL EUROPEAN promovate de un stat membru impotriva celei mai mari minoritati din Europa ? Cum va face face minoritatea roma acestei atitudini si mai ales cum vor actiona statele membre in fata unei astfel de provocari. Dupa parerea mea VALORILE EUROPENE, TRATETELE SI DIRECTIVELE UE se afla la momentul testarii practice pentru a le confirma viabilitatea. EU sper sa nu fie doar valori puse pe hartie fara aplicabilitate practica.
Un articol preluat de pe http://www.euroactiv.ro/ face referiri la libera circulatie din perspectiva Directivei 38 a UE. Un interviu cu Comisarul roman Leonard Orban care priveste situatia principial din perspectiva valorilor si legislatiei UE.

Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a declarat pentru Corriere Della Sera ca intre Italia si Romania s-a produs o ruptura. "Ar trebui sa refacem legaturile, sa readucem seninatatea", a afirmat Orban.
"Problema criminalitatii romane in Italia este una reala. Acest fapt nu se poate nega. Guvernul italian va gasi solutiile cele mai adecvate pentru rezolvare acesteia, dar, se-ntelege, in cadrul principiilor Uniunii Europene, tara dumneavoastra fiind una dintre fondatoarele UE, care garanteaza tuturor cetatenilor UE libera circulatie dintr-o tara in alta".Leonard Orban tocmai a aflat stirile despre incendierea taberelor de romi de la Napole si despre noile masuri pe care le pregateste Guvernul italian:
"Nu sunt eu cel mai in masura sa le comentez - admite Orban, dar informatiile transmise de agentiile de presa sunt aici, in fata noastra, alaturi de normele europene".

Reporter:
Guvernul de la Roma intentioneaza sa transforme in delict imigrarea clandestina...
Leonard Orban: "Eu nu sunt de profesie jurist, dar stiu ca in Romania, la fel ca si in tara dumneavoastra, este arestat cel care fura sau ucide. Dar sa arestezi un clandestin? Repet, normele europene vorbesc clar; avem aici, in fata noastra, Directiva 38: prevede libera circulatie a persoanelor ca pe un principiu fundamental. Nici o lege nationala nu ar trebui sa contrazica aceste prevederi".

Si expulzarile?
Leonard Orban: Si in acest caz prevederile UE sunt clare: fara expulzari colective. Eventual, doar masuri individuale, de la caz la caz, proportional cu gravitatea situatiei. Trebuie sa se ia masuri in cazul in care este vorba de amenintari reale si suficient de grave pentru ordinea, sanatatea si securitatea publice. Urgenta si gravitatea acestor amenintari trebuie sa fie probate, insa".

Reporter:
Nu poate fi expulzat cineva care nu are loc de munca?
Leonard Orban: Numai daca persoana respectiva reprezinta o povara sociala si economica pentru tara gazda si numai dupa 90 de zile de sedere in aceasta tara.

Reporter:
Se vorbeste chiar despre o supendare a Tratatului Schenghen...
Leonard Orban: Adica de reintroducerea controalelor la frontierele de stat. Dar, Directiva 38 ramane in contiuare in vigoare: cu exceptia unor cazuri aparte, cetateanului UE ii revine in permanenta dreptul de a se deplasa dintr-un loc in altul. Iar romanii sunt si ei cetateni UE. Este valabil pentru toti.

Reporter:
Si pentru romi; in jurul lor s-a creat o adevarata psihoza...
Leonard Orban: Noi, in Romania, incercam sa-i integram, le construim case, dar, evident, probleme mai exista. Taberele lor, insa, nu le toleram; le consideram un pericol pentru securitatea si sanatatea publice. In general sunt necesare legi mult mai severe, o alta atitudine a autoritatilor fata de ei si, in final, o actiune de integrare a acestora. Dar, imi permiteti sa spun cateva cuvinte si despre relatiile italo-romane?

Reporter:
Va rog.
Leonard Orban: S-a produs o ruptura intre noi. In Italia traiesc legal foarte multi de romani care sufera ca urmare a atitudinii negative create in jurul acestui subiect. In acelasi timp, in Romania traiesc 20 de mii de italieni. Orice stire din Italia are un mare impact la noi. Nu a fost semnalata nici o ostilitate fata de cetatenii italieni, deocamdata. Dar, daca situatia continua, nu stiu ce se poate intampla... Ar trebui sa refacem legaturile, sa readucem seninatatea..."

Sursa: http://www.euroactiv.ro/

Niciun comentariu: