luni, 8 decembrie 2014

Eugen LUCAN: Despre ...LOCUINTA

Colegul meu, Claudiu, Asistent Social la Centrul de Informare si Consiliere Sf. Teodora din Tg. Neamt lucreaza acum, in parteneriat cu Departamentul de Asistenta Sociala al primariei orasului Tg. Neamt, pentru o mama singura cu doi copii.
Scopul este de a identifica o locuinta pe termen lung pentru aceasta familie. Folosim toate resursele familiale si comunitare: bunicul a permis largirea locuintei cu inca o camera, donatori si sponsori locali au oferit materiale de constructie, Asociatia ANGEL a cumparat scandura pentru dusumea, speram ca alti sponsori sa se alature noua in indentificarea unor solutii pentru amenajarea locuintei cu aparatura electrocasnica necesara cresterii si ingrijirii celor doi copii. Este greu, este usor ? Mi-am propus sa va dau cateva informatii statistice, mai putin cunoscute,  DESPRE LOCUINTA.



STIATI CA ?

  • Eurostat  precizează că, în UE, 30 de milioane de cetățeni suferă din cauza spațiului insuficient și a condițiilor precare de locuit ?
  • În 2009, 6% din populația Europei a suferit o formă severă de privare de locuință ?
  • În UE, 12,2% din populație trăiește în locuințe care au costuri de întreținere mari raportate la veniturile acestora ? 
  • Unul din șase europeni afirmă că este dificil să-și plătească costurile cotidiene ale întreținerii locuinței ?
  • Privarea de locuință este definită de facilitățile reduse și se evaluează având ca referință acele gospodării cărora le e spart acoperișul, nu au baie/duș și toaletă sau locuințele sunt prea întunecoase ?
  • În UE, 26% dintre cetățeni consideră că o locuință decentă este prea scumpă în societatea noastră. Este a patra motivație a societății din UE, care răspunde cel mai bine la întrebarea: „De ce sunt oamenii săraci?”
  • FEANTSA (Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost) a dezvoltat o tipologie privind fenomenul persoanelor fără adăpost și al excluziunii bazată pe lipsa de locuință, numită ETHOS. In conformitate cu tipologia ETHOS a avea un cămin, poate fi înțeles:
    -    din punct de vedere fizic:
    a avea o locuință adecvată (sau un spațiu) asupra căreia o persoană și familia sa au proprietate exclusivă;
    -    din punct de vedere legal:
    a avea un titlu de proprietate;
    -    din punct de vedere social:
    a fi capabil să îți menții intimitatea, a te bucura de relații interumane.
  • In acord cu experienta organizatiei SAMUSOCIAL perioada de reintegrare sociala a unei persoane fara adapost e dublul perioadei cat a stat "in strada" ?
  • In 2014 CANSR in cadrul Galei Nationale a Excelentei in Asistenta Sociala  a hotarat sa premieze cei mai buni asistenti sociali ai Anului 2013 organizand o sectiune speciala pentru: Premiul pentru asistentul social din domeniul (re)integrarii persoanelor fără adăpost şi promovarea conceptului „Housing first”?
Stiati ca ? ....Locuinta este un drept fundamental ? 
  • Fenomenul persoanelor private de locuință poate aduce atingeri în mod direct respectării drepturilor omului așa cum sunt ele stipulate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ? În art. 34 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene se menționează: „(3) Pentru a combate marginalizarea socială și sărăcia, Uniunea recunoaște și respectă dreptul la asistență socială și la asistență în ceea ce privește locuința, destinată să asigure o viață demnă tuturor celor care nu dispun de resurse suficiente...”.
  • Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU garantează dreptul la condiții de viață adecvate, ceea ce include locuința, serviciile medicale și sociale. În articolul 25 alineatul (1) se menționează: Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare”.
  • Carta socială revizuită a Consiliului Europei  prevede la art. 31 că fiecare cetățean are dreptul la locuință și invită părțile să se asigure că semnatarii se angajează să promoveze accesul la locuințe cu un standard adecvat, să prevină și să atenueze fenomenul persoanelor fără locuință, și să promoveze acțiuni pentru a face prețurile locuințelor accesibile celor fără resurse adecvate.
  • Lipsa unui adăpost și a locuinței poate conduce la degradare umană, discriminare bazată pe motive de apartenență socială (la un grup defavorizat) și uneori chiar la moarte (mai ales în anotimpurile foarte friguroase sau călduroase). CESE consideră că fenomenul persoanelor private de locuință (homelessness) poate aduce atingeri în mod direct drepturilor omului așa cum sunt ele stipulate în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (în articolele: 1, 2, 3, 6, 7, 21, 34) , precum și în Carta Socială Europeană revizuită și în Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale.http://www.angel.org.ro/mod_articole-69-499-ro-Despre-Locuinta-stiati-ca-