Organizatii ale societatii civile sunt orice organizatii neguvernamentale infiintate prin initiative private, ai caror membri sunt implicati activ in modelarea afacerilor publice pe baza propriilor lor preocupari si pornind de la cunostintele, capacitatile si raza lor specifica de actiune.
Acestea actioneaza in mod autonom, iar participarea in cadrul lor presupune ca cetatenii sa-si asume pe baza voluntara angajamentul de a lua parte la activitatile si eforturile unor astfel de organizatii. Aceasta definitie exclude organismele si structurile infiintate pe baza de acte legislative sau de reglementare si la care afilierea este partial sau total obligatorie.
Candidatii pentru premiu trebuie sa fie nominalizati de:
- unul sau mai multi membri ai Comitetului Economic si Social European;
- unul sau mai multe CES nationale sau institutii similare;
- una sau mai multe organizatii si retele europene ale societatii civile.
Organizatiile societatii civile europene nu se pot nominaliza singure.
Organizatii europene inseamna organizatii care au membri si asociati in mai multe state membre si care isi coordoneaza activitatile la nivel european.
Pentru a se asigura transparenta deplina a procedurii de nominalizare si de selectie, membrii juriului nu au dreptul sa nominalizeze candidati pentru premiu.
Scopul premiului acordat anual este recompensarea si incurajarea initiativelor concrete si a realizarilor organizatiilor societatii civile care au contribuit in mod semnificativ la promovarea identitatii si integrarii europene.
Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publica cu privire la contributia pe care o pot aduce organizatiile societatii civile la crearea unei identitati si a unei cetatenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrarii europene.
copul premiului acordat anual este recompensarea si incurajarea initiativelor concrete si a realizarilor organizatiilor societatii civile care au contribuit in mod semnificativ la promovarea identitatii si integrarii europene.
Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publica cu privire la contributia pe care o pot aduce organizatiile societatii civile la crearea unei identitati si a unei cetatenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrarii europene.
Tema specifica a Premiului CESE pentru societatea civilă pe 2014 este "Integrarea romilor"
De-a lungul anilor, Uniunea Europeană și organizațiile internaționale precum Consiliul Europei și Banca Mondială au luat numeroase inițiative pentru a îmbunătăți situația romilor, cea mai mare minoritate etnică din Europa. Totuși, populația romă rămâne, în mare parte, exclusă din punct de vedere social. În ciuda statutului de cetăţeni ai UE și în ciuda strategiilor naționale de integrare a romilor, adesea, romii trebuie să depășească obstacole culturale și socioeconomice și se confruntă, într-o mai mare măsură, cu prejudecăți și probleme de acceptare exacerbate de criza economică și de apariția particularismului, ceea ce nu este compatibil cu valorile și principiile europene. Pe de altă parte, din diferite motive, organizațiile rome par să întâmpine dificultăți în a se face auzite.
CESE doreşte ca, prin Premiul pentru societatea civilă pe 2014, să răsplătească inițiativele desfăşurate de organizaţii ale societăţii civile înregistrate oficial și/sau de persoane private. Inițiativele răsplătite trebuie să urmărească îmbunătățirea incluziunii economice și sociale a romilor.
Tema ediției de anul acesta este strâns legată de activitatea noului grup de coordonare exploratoriu înființat în cadrul CESE, care urmărește o mai bună incluziune a comunităţilor rome prin inițiative ale societății civile. Din acest grup de lucru face parte si Eugen Lucan.
Eugen LUCAN a declarat: "Cred ca trebuie sa incurajam cat mai multe ONG-uri din Romania sa depuna aplicatii la CESE. Personal, eu am convingerea, ca tinand cont de proiectele de succes care se deruleaza in Romania, castigatorii ar trebui sa provina din tara noastra. Primul pas este sa sustinem si sa incurajam toate initiativele romanesti pentru a trimite aplicatiile la CESE pana pe data 15 iunie, iar restul red ca e o chestiune de jurizare. Stau la dispozitia tuturor ONG-urilor interesate".
Valoarea premiilor este de 30.000 Euro:
- 20.000 Euro premiul I,
- 5.000 Euro premiul al II-lea
- 5 000 Euro premiul al III-lea
- comunicat de presa al CESE
- conditii de eligibilitate
- formularul de aplicatie pentru premiul CESE
Consilier CESE
eugensucces@yahoo.com
+4 0741134444
+4 0737134444