luni, 8 decembrie 2014

Eugen LUCAN: Despre ...LOCUINTA

Colegul meu, Claudiu, Asistent Social la Centrul de Informare si Consiliere Sf. Teodora din Tg. Neamt lucreaza acum, in parteneriat cu Departamentul de Asistenta Sociala al primariei orasului Tg. Neamt, pentru o mama singura cu doi copii.
Scopul este de a identifica o locuinta pe termen lung pentru aceasta familie. Folosim toate resursele familiale si comunitare: bunicul a permis largirea locuintei cu inca o camera, donatori si sponsori locali au oferit materiale de constructie, Asociatia ANGEL a cumparat scandura pentru dusumea, speram ca alti sponsori sa se alature noua in indentificarea unor solutii pentru amenajarea locuintei cu aparatura electrocasnica necesara cresterii si ingrijirii celor doi copii. Este greu, este usor ? Mi-am propus sa va dau cateva informatii statistice, mai putin cunoscute,  DESPRE LOCUINTA.



STIATI CA ?

  • Eurostat  precizează că, în UE, 30 de milioane de cetățeni suferă din cauza spațiului insuficient și a condițiilor precare de locuit ?
  • În 2009, 6% din populația Europei a suferit o formă severă de privare de locuință ?
  • În UE, 12,2% din populație trăiește în locuințe care au costuri de întreținere mari raportate la veniturile acestora ? 
  • Unul din șase europeni afirmă că este dificil să-și plătească costurile cotidiene ale întreținerii locuinței ?
  • Privarea de locuință este definită de facilitățile reduse și se evaluează având ca referință acele gospodării cărora le e spart acoperișul, nu au baie/duș și toaletă sau locuințele sunt prea întunecoase ?
  • În UE, 26% dintre cetățeni consideră că o locuință decentă este prea scumpă în societatea noastră. Este a patra motivație a societății din UE, care răspunde cel mai bine la întrebarea: „De ce sunt oamenii săraci?”
  • FEANTSA (Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost) a dezvoltat o tipologie privind fenomenul persoanelor fără adăpost și al excluziunii bazată pe lipsa de locuință, numită ETHOS. In conformitate cu tipologia ETHOS a avea un cămin, poate fi înțeles:
    -    din punct de vedere fizic:
    a avea o locuință adecvată (sau un spațiu) asupra căreia o persoană și familia sa au proprietate exclusivă;
    -    din punct de vedere legal:
    a avea un titlu de proprietate;
    -    din punct de vedere social:
    a fi capabil să îți menții intimitatea, a te bucura de relații interumane.
  • In acord cu experienta organizatiei SAMUSOCIAL perioada de reintegrare sociala a unei persoane fara adapost e dublul perioadei cat a stat "in strada" ?
  • In 2014 CANSR in cadrul Galei Nationale a Excelentei in Asistenta Sociala  a hotarat sa premieze cei mai buni asistenti sociali ai Anului 2013 organizand o sectiune speciala pentru: Premiul pentru asistentul social din domeniul (re)integrarii persoanelor fără adăpost şi promovarea conceptului „Housing first”?
Stiati ca ? ....Locuinta este un drept fundamental ? 
  • Fenomenul persoanelor private de locuință poate aduce atingeri în mod direct respectării drepturilor omului așa cum sunt ele stipulate în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ? În art. 34 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene se menționează: „(3) Pentru a combate marginalizarea socială și sărăcia, Uniunea recunoaște și respectă dreptul la asistență socială și la asistență în ceea ce privește locuința, destinată să asigure o viață demnă tuturor celor care nu dispun de resurse suficiente...”.
  • Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU garantează dreptul la condiții de viață adecvate, ceea ce include locuința, serviciile medicale și sociale. În articolul 25 alineatul (1) se menționează: Orice om are dreptul la un nivel de trai care să-i asigure sănătatea și bunăstarea lui și familiei sale, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuința, îngrijirea medicală, precum și serviciile sociale necesare”.
  • Carta socială revizuită a Consiliului Europei  prevede la art. 31 că fiecare cetățean are dreptul la locuință și invită părțile să se asigure că semnatarii se angajează să promoveze accesul la locuințe cu un standard adecvat, să prevină și să atenueze fenomenul persoanelor fără locuință, și să promoveze acțiuni pentru a face prețurile locuințelor accesibile celor fără resurse adecvate.
  • Lipsa unui adăpost și a locuinței poate conduce la degradare umană, discriminare bazată pe motive de apartenență socială (la un grup defavorizat) și uneori chiar la moarte (mai ales în anotimpurile foarte friguroase sau călduroase). CESE consideră că fenomenul persoanelor private de locuință (homelessness) poate aduce atingeri în mod direct drepturilor omului așa cum sunt ele stipulate în Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene (în articolele: 1, 2, 3, 6, 7, 21, 34) , precum și în Carta Socială Europeană revizuită și în Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale.http://www.angel.org.ro/mod_articole-69-499-ro-Despre-Locuinta-stiati-ca-

vineri, 23 mai 2014

Eugen LUCAN, reprezentantul Romaniei in CESE va sustine nominalizarile romanesiti pentru acordarea PREMIULUI CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014-"Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Valoarea premiilor este de 30.000 Euro!

Eugen LUCAN, reprezentant al Romaniei in CESE, va recomanda si va sustine toate nominalizarile valoaroase ale organizatiilor din Romania in competitia pentru acordarea premiului CESE PENTRU SOCIETATEA CIVILA 2014 - "Rasplatirea excelentei in initiative ale societatii civile". Premiul CESE pentru societatea civila este deschis organizatiilor societatii civile cu sediul in Uniunea Europeana si care sunt active la nivel local, national, regional sau european.


Organizatii ale societatii civile sunt orice organizatii neguvernamentale infiintate prin initiative private, ai caror membri sunt implicati activ in modelarea afacerilor publice pe baza propriilor lor preocupari si pornind de la cunostintele, capacitatile si raza lor specifica de actiune.

Acestea actioneaza in mod autonom, iar participarea in cadrul lor presupune ca cetatenii sa-si asume pe baza voluntara angajamentul de a lua parte la activitatile si eforturile unor astfel de organizatii. Aceasta definitie exclude organismele si structurile infiintate pe baza de acte legislative sau de reglementare si la care afilierea este partial sau total obligatorie.

Candidatii pentru premiu trebuie sa fie nominalizati de:

- unul sau mai multi membri ai Comitetului Economic si Social European;

- unul sau mai multe CES nationale sau institutii similare;

- una sau mai multe organizatii si retele europene ale societatii civile.

Organizatiile societatii civile europene nu se pot nominaliza singure.

Organizatii europene inseamna organizatii care au membri si asociati in mai multe state membre si care isi coordoneaza activitatile la nivel european.

Pentru a se asigura transparenta deplina a procedurii de nominalizare si de selectie, membrii juriului nu au dreptul sa nominalizeze candidati pentru premiu.

Scopul premiului acordat anual este recompensarea si incurajarea initiativelor concrete si a realizarilor organizatiilor societatii civile care au contribuit in mod semnificativ la promovarea identitatii si integrarii europene.

Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publica cu privire la contributia pe care o pot aduce organizatiile societatii civile la crearea unei identitati si a unei cetatenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrarii europene.

copul premiului acordat anual este recompensarea si incurajarea initiativelor concrete si a realizarilor organizatiilor societatii civile care au contribuit in mod semnificativ la promovarea identitatii si integrarii europene.

Obiectivul general al premiului este de a sensibiliza opinia publica cu privire la contributia pe care o pot aduce organizatiile societatii civile la crearea unei identitati si a unei cetatenii europene, sprijinind astfel valorile comune care stau la baza integrarii europene.

Tema specifica a Premiului CESE pentru societatea civilă pe 2014 este "Integrarea romilor"

De-a lungul anilor, Uniunea Europeană și organizațiile internaționale precum Consiliul Europei și Banca Mondială au luat numeroase inițiative pentru a îmbunătăți situația romilor, cea mai mare minoritate etnică din Europa. Totuși, populația romă rămâne, în mare parte, exclusă din punct de vedere social. În ciuda statutului de cetăţeni ai UE și în ciuda strategiilor naționale de integrare a romilor, adesea, romii trebuie să depășească obstacole culturale și socioeconomice și se confruntă, într-o mai mare măsură, cu prejudecăți și probleme de acceptare exacerbate de criza economică și de apariția particularismului, ceea ce nu este compatibil cu valorile și principiile europene. Pe de altă parte, din diferite motive, organizațiile rome par să întâmpine dificultăți în a se face auzite.

CESE doreşte ca, prin Premiul pentru societatea civilă pe 2014, să răsplătească inițiativele desfăşurate de organizaţii ale societăţii civile înregistrate oficial și/sau de persoane private. Inițiativele răsplătite trebuie să urmărească îmbunătățirea incluziunii economice și sociale a romilor.

Tema ediției de anul acesta este strâns legată de activitatea noului grup de coordonare exploratoriu înființat în cadrul CESE, care urmărește o mai bună incluziune a comunităţilor rome prin inițiative ale societății civile. Din acest grup de lucru face parte si Eugen Lucan.

Eugen LUCAN a declarat: "Cred ca trebuie sa incurajam cat mai multe ONG-uri din Romania sa depuna aplicatii la CESE. Personal, eu am convingerea, ca tinand cont de proiectele de succes care se deruleaza in Romania, castigatorii ar trebui sa provina din tara noastra. Primul pas este sa sustinem si sa incurajam toate initiativele romanesti pentru a trimite aplicatiile la CESE pana pe data 15 iunie, iar restul red ca e o chestiune de jurizare. Stau la dispozitia tuturor ONG-urilor interesate".

Valoarea premiilor este de 30.000 Euro:

  • 20.000 Euro premiul I, 
  • 5.000 Euro premiul al II-lea 
  • 5 000 Euro premiul al III-lea
Aveti toate informatiile utile in ANEXE:
  •     comunicat de presa al CESE
  •     conditii de eligibilitate
  •     formularul de aplicatie pentru premiul CESE
Eugen LUCAN
Consilier CESE
eugensucces@yahoo.com
+4 0741134444
+4 0737134444