Mihail Musat explica pe www.lumebuna.ro: "asa cum am perceput-o eu, FREE HUGS se dovedeste a fi o experienta frumoasa din aproape orice perspectiva".
Mai jos veti vedea ca aceasta actiune a avut impact chiar daca:
- ai participat ca si voluntar care a dat imbratisari
- ai fost deschis sa fii imbratisat
- nu ai avut curaj sa fii imbratisat, dar totusi ai observat deschiderea si zambetele celor din jur
Impresiile de mai jos sunt adunate de la o mica parte din cei peste 100 de voluntari care au participat pe 30 Octombrie la acest eveniment. Am primit si primesc in continuare impresii asa ca am ales cateva, aproape la intamplare pentru ca fiecare a avut o exprienta unica si demna de a fi impartasita.
M-am tot gandit care e valoarea unei imbratisari si la ce ajuta FREE HUGS ?
Cred ca in primul rand te ajuta sa te decizi: daca esti firesc sau plin de conventii sociale. Am sa ma explic !
Daca ar fi sa gandesc ca un educator-puericultor as aduce aminte tuturor, ca primul gest cu care suntem intampinati in acesta viata este IMBRATISAREA pe care ne-o ofera plina de afectiune mama, tata, rudele, prietenii, viata !
Interdictia "nu atinge" apare in viata copilului inca din momentul in care el incepe sa intinda mana spre diverse obiecte pentru a le apuca. Motivele sunt numeroase: este fragil, este murdar, este o prostie etc. Cu toate acestea, numai atingand obiectele din mediul in care se afla, micutul copil poate cunoaste acel mediu. Dintre toate organele de simt, pielea este cea mai in masura sa serveasca drept instrument de cunoastere inca de la nastere. Asa dupa cum explica si Asley Montagu in lucrarea "La peau et le toucher" (Pielea si atingerea): "Este primul nascut dintre organele noastre de simt si cel mai sensibil. Este suportul, primul nostru mod de comunicare si cel mai eficace dintre sistemele noastre de aparare".
Daca ar fi sa gandesc ca un om care activeaza in servicii sociale as spune ca o imbratisarea ii ajuta pe cei in nevoie sa uite de necazuri, ii incurajeaza sa mearga mai departe !
Joel Savatofski un terapeut modern afirma cu privire la simturile noastre in contextul normelor sociale: "Nu-i trece nimanui prin cap sa se lipseasca de a vedea legandu-se la ochi sau sa se lipseasca de a mai auzi ceva astupandu-si urechile. Cu toate acestea, parca totul este facut astfel ca oamenii sa se tina mereu la distanta unii fata de altii. Putem, fara incetare, sa ne taiem vorba unul altuia, dar trebuie sa ne cerem scuze la masa daca am atins vecinul in timp ce ne intindeam dupa cana cu apa!"
La urma urmei, campania FREE HUGS este si o alegere personala: intre spontaneitatea si inocenta pe care o avem in momentul nasterii, si noile "norme sociale" pe care le "invatam" intr-o civilizatie "moderna".
Va imbratisez :)
Eugen LUCAN,